top of page

VLÁČIK ŠÍRAVAČIK

Updated: Sep 22, 2022

Turizmus na Dolnom Zemplíne a obzvlášť na Zemplínskej Šírave treba podporiť akýmkoľvek "vylepšovákom", finančnou dotáciou či skvalitnením dopravy.


Jedným z riešení PLÁNU NOVÉ MICHALOVCE na podporu turizmu by mohol byť exkluzívny VLÁČIK ŠÍRAVAČIK. Ten v spolupráci s mestom a Košickým samosprávnym krajom by bol rozhodne veľkou atrakciou nielen pre najmenších, ale pre rodiny, turistov, ktorí sa rozhodnú pricestovať do nášho regiónu bez použitia automobilu.

Európsky fond regionálneho rozvoja 2021-2027 očakáva práve takého projekty, kde Michalovce v kategórií najmenej rozvinutý región môže žiadať až 85% dotáciu na zabezpečenie takejto atrakcie. Do roku 2020 to bolo až 95% čo sme premárnili.


Tu je možná navrhovaná trasa. Začínala by na železničnej stanici, prešla cez centrum mesta Michalovce, pokračovala cez bielu horu až do dvoch možných destinácií, buď Zemplínska šírava, alebo Vinné Jazero.

Turistické vláčiky brázdia cesty a ulice už mnohých miest na Slovensku, poznáme ich veľmi dobre aj zo zahraničia z turistických oblastí.

Nitrianský Express, Matúš Čák Trenčianský, Košický vláčik Chata Erika, Vláčik Galandia, Andy Express Medzilaborce, Košický Nostalgia Express, Vláčik Oraváčik, Bardejovský Vláčik Dráčik, Blaváčik, Terchovský vláčik, Vláčik Poprad, Vláčik Gelnica.

Mne osobne sa páči aj moderná verzia turistického vláčika, parný vláčik je vhodnejší pre detičky, zasa moderný vláčik možno viac pre komplexnú dopravu aj detičky aj všetkých turistov smerujúcich na Zemplínsku Šíravu či Vinné jazero.


Radovan Geci

kandidát na poslanca Košického samosprávneho kraja

kandidát na poslanca mestského zastupiteľstva v Michalovciach

194 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page