top of page

RIEŠENIE PRE DOPRAVNÚ ZÁPCHU

Okružná križovatka medzi ul. Sládkovičovou a Vinianskou cestou je momentálne najkritickejšou križovatkou nášho mesta. Minimálne 2x denne zápchy v našom meste sme doteraz nemali. Ranné čakanie aj 15minút je nóvum, ktoré sme v malom okresnom meste nezažívali. Problémom je zúženie troch dvojprúdových ciest do jedného jednoprúdového kruhového objazdu. Za posledných 10 rokov sa počet automobilov zdvojnásobil a trend pribúdania áut do budúcna bude pokračovať. Smer na Zemplínsku šíravu bude hustnúť. Vyradený Stráňanský most to celé rozbehol. Preto je potrebné priebežne pracovať na zlepšovaní dopravy v našom meste.


Ideálnym riešením pre takéto križovania je tzv. "turbo križovatka". Pri dôslednom dodržiavaní jazdných pruhov dokáže "vybaviť" niekoľkonásobne viac dopravy, ako pôvodná.

Môj návrh (rukou kreslený) by si mohli osvojiť dopravní inžinieri. Budem apelovať na vedenie mesta nech osloví KSK, pre akútne riešenie zhotovenie projektovej dokumentácie pre zvýšenie jazdných pruhov na tomto mieste. Vyžaduje si drobné stavebné úpravy, dobudovaním priestoru pre zaraďovacie pruhy, zväčšenie priemeru objazdu, drobné chodníkové úpravy a samozrejme kompletne nové vodorovné dopravné značenie z trvácneho termoplastu.


Na ďalšom obrázku je vidieť počet krížnych, prípojných a odpojných bodov.

červená: krížny bod

čierna: prípojný bod

zelená: odpojný bod


Na týchto obrázkoch vidieť prejazdné smery.


Jednoduchšia verzia TURBO značenia, pre dodržanie dvoch prejazdných pruhov, ale obsahuje 1 kritický bod, schválne či ho nájdete, ak áno napíšte do komentára.


Radovan Geci.

18 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page