top of page

Verejné toalety v meste

Updated: Feb 16, 2019

Za strachom vyjsť z domu stoja aj verejné toalety. Občania ako aj turisti sú odkázaní na reštaurácie a bary.


Možno si poviete, načo riešiť takú nepodstatnú a ešte k tomu tak intímnu záležitosť, keď máme v meste stovky dôležitejších problémov, ktoré treba riešiť. Ale zoberme si, aké sú základné potreby ľudstva? Áno, žijeme v roku 2018 a v Michalovciach tú potrebu nedokážeme uspokojiť. Dýchanie, dajme tomu ak nefúka vietor od Žabian smetiska tak sa to celkom dá. Spánok, tí šťastnejší sa naspia až až, a my čo máme malinké deti, to máme trocha so spánkom komplikovanejšie, ale stojí to za to. Potrava, kedže sa vraví, že Slováci sú 6 najobezneší národ, tak ani túto potrebu nie je treba riešiť, priam naopak. A čo to posledné? Vyprázdňovanie, áno, tak tu aby mal človek strach ísť do mesta, či nezažije ten pocit, ktorí sme zažili určite všetci a v tej najnevhodnejšej chvíli to na Vás príde.


Starší ľudia by nám vedeli porozprávať aké sú ich časté potreby a prečo neodchádzajú ďaleko pešo od svojho domova, aby sa nedostali do ťažkostí. A čo tak mamičky s deťmi. Tie nám ocikávajú pravidelne zeleň na verejnosti, to je už taká Michalovská kultúra. No najväčším prínosom by boli pre mamičky s batoľatami. Mať možnosť prebaliť dieťa kultúrne na prebaľovacom pulte, v súkromí je snáď rozprávkou, o ktorej môžu len snívať, alebo zájsť do Košíc do nákupného centra.


Moderné metropoly túto vec neignorujú a prinášajú riešenia v podobe samostatných stojacích samoobslužných a plne automatizovaných stánkov. Verejné toalety vedia byť moderné, jednoduché, samo-umývacie, hygienické a dokonca v súlade s architektonickými nárokmi na mesto.

Plný automat, ponúka informačné miesto, tabuľu a servisné miesto pre upratovanie.

Priestor vhodný aj na umiestnenie 2ks reklamného CITYLIGHT.


Tieto plné automaty eliminujú potreby zamestnávania ľudí pre ich obsluhu, s čím súvisia otváracie hodiny. No vysvetlite svojmu organizmu, že po 18tej už Vám nemá čo hlásiť potrebu. Fungujú ako samo-obslužné mincové alebo kartové automaty.


Moje osobné odporúčanie je vydať sa cestou bez-kontaktných kariet, aby opadli problémy s logistikou zberu mincí, nedajbože vandalizmom. A súčasne by sme vedeli projekt zaradiť do programu mestskej multifunkčnej karty, so zvýhodnením platby pre rezidentov Michaloviec.

Máte na to pätnásť minút.


Pokiaľ by ste plánovali, že sa na danom mieste vyspíte, alebo ubytujete, budete prekvapený, po 15 minútach sa dvere automaticky otvoria. Nebojte sa, budete dostatočne dopredu upozornený.


Rozmiestniť automaty by bolo potrebné minimálne na týchto lokalitách:

1. Námestie slobody, park

2. Mestský úrad, niekde vedľa budovy

3. Križovatka Námestia osloboditeľov a Gorkého, tie staré nevýhodné WC zrušiť

4. Cintorín

5. Autobusové nástupište

6. Park Hrádok, ak rátame s jeho obnovením

7. Kostolné námestie, verím, že sa začne čoskoro s jeho obnovou

Pre porovnanie prinášam mapu verejných toaliet v Paríži. Samozrejme budete namietať, že je to neporovnateľné mesto a počet ľudí. Ale aj pre toalety mesto žije turistami, ktorí sú neoddeliteľnou súčasťou mesta a ich utrácanie dôležitým príjmom do mestskej pokladnice.

Zjavne je tento technologický zázrak pre TaZSMI príliš ťažké sústo. Ale na to sme si už všetci zvykli, že ak má niečo dočinenia s technológiami, alebo potrebou sa o to starať, nedajbože vyčleniť ľudí na upratovanie, je v zárodku vedenia mesta zamietnuté. Mesto nechce mať starosti, no občania môžu. Na záver dodávam, že prevádzka Michalovských toaliet nás stoji 30.000 EUR ročne. Za takéto peniaze by sme si vedeli zabezpečiť každý rok jeden nový automat.


A keďže táto téma je príliš Vážna, na záver troška odľahčenie ;-)

Raz a navždy by sme mali skoncovať s týmto pohľadom.

Možno by bolo vhodné uvažovať aj o takomto riešení pre súťaživejších.

Alebo "rýchlovky" pre chlapov?


715 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page