top of page

Amfiteáter v troskách a riešenie pre tvorbu verejného parku

Updated: May 26, 2022

Dnes som trávil čas s priateľmi v nostalgických spomienkach na naše detstvo na mieste, ktoré sme pravidelne navštevovali v dávnych dobách, vtedy ešte vo funkčnom parku na Hrádku. Smutné zdesenie a znechutenie, ktoré sme zažili na vlastnej koži, je len konštatovanie, akým spôsobom nakladá dnešné vedenie mesta s naším majetkom a priestorom, ktorý má slúžiť obyvateľom ale aj turistom.




Tu niekedy sedeli diváci.

A po tomto parku sme sa týmto chodníkom niekedy prechádzali.

Priestor je nenávratne poškodený. Investície do jeho obnovy budú závratné. V Michalovciach to bol jediný priestor svojho druhu, priestor v exteriérovom prevedení vhodný pre akúkoľvek kultúru a koncerty. Do nedávnych čias sa priestor krásne udržiaval a čakal na svoje znovu zrodenie.

Časy kedy kultúrne vyžitie na amfiteátri bolo prakticky na týždennej báze pominulo. Slávne skupiny, koncerty, kultúra, tancovačky. To všetko ostáva v našich spomienkach.

No zjavne vízia mestského zastupiteľstva v tejto dobe je podľa ich predstáv úplne iná. Boli pokusy sa dohodnúť so súkromnými spoločnosťami, aj keď pre mňa nepochopiteľný krok, aby sa navrátil život na pódium, no nikto iný ako majiteľ sa nedokáže komplexne postarať o tak nádherné miesto ako je Hrádok.


Za celý čas, čo sme fotili a natáčali videa, sa došlo pozrieť na Hrádok snáď 50 ľudí, mladé rodiny s deťmi, mamičky s kočíkom, starší pár na prechádzke huštinou, mladá rodinka zberajúca preslávené jedlé gaštany, dokonca otecko ktorý dostal za úlohu "vyšantiť" skupinu šiestich detičiek.


Všetci s nádejou, že sa dokážu zabaviť, no márne hľadali upravený a na to vhodný priestor. Je to smutné, ako dokážeme zničiť to čo sme nepostavili a dostali len do daru od našich otcov a dedov.


Preto našou úlohou je, ba priam povinnosťou, navrátiť život a kultúru na Hrádok. Vykácať náletový agát a javorové mladé divoké stromy, zhotoviť funkčnú zeleň v podobe anglického trávnika, miesta pre piknikovanie, oddychovanie na deke v krásnom prostredí s kvetinovými záhonmi, lavičkami na sedenie.


MOŽNÉ RIEŠENIA:


Udržiavanie zeleného trávnika dokážeme všetci na svojom dvore, no naše technické služby so špeciálnym vybavením nie.

Sedenie pre relax, piknikovanie, nedeľné grilovanie, opekanie.

Zhotovenie detského trvácneho ihriska, ktoré odolá roky ťažkým poveternostným podmienkam.

Zhovenie altánku, pre firemné akcie, alebo rodinné oslavy. Voľné pre Michalovčanov, pre firmy s rezerváciou v technických službách.

Oprava chodníkov a lavičiek, s verejným štýlovým osvetlením.

Priestor na kreativitu by dostali aj mladí architekti, môžme vypísať súťaž na úpravu niektorých častí parku.

Nesmieme zabúdať na nočné osvetlenie, nielen pouličné, ale aj bodové. Svetlá dodajú parku úplne inú dimenziu a rozšíria použiteľnosť aj v nočných hodinách, žeby pre zaľúbencov ;-)

A na záver moje 3 srdcovky, bombóniky.


Čo tak zhotoviť lanový park? Keď už tam teda máme tie staré vysoké stromy, nech ich teda efektívne využijeme.

Všetci sa určite pamätáme na slávky sánkarský kopec, ja sám som na ňom trávil 100ky hodín. Veľa možnosti na našej rovine nemáme, no aj takýto upravený kopec naše najmenšie decká poteší. Nočné sánkovanie, teda rozumej neskoršie poobednajšie, v zime sa stmieva o pol štvrtej, s verejným osvetlením kopca, bude rozhodne krásnym rodinným spestrením.

A posledná tretia, krása by bolo uchádzanie sa o eurofondy na zhotovenie rozhľadne na Hrádku, ale o nej niekedy samostatný článok.

Tak málo stačí, na obnovu tak nádherného miesta, ktorým je park Hrádok. Dôležite je, nech slúži všetkým, nech prináša miesto radosť všetkým obyvateľom.


Otázka znie, prečo sa priestor nechal takto zdevastovať a schválne opustiť, chcú ho celý rozparcelovať na pozemky pre rodinné domy vyvolených? a pokračovať vo výstavbe? Čaká Hrádok budúcnosť aká je na Bielej Hore? alebo aký zámer v tom je? To už nechám na Vás urobte si z toho svoj záver.

1,963 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page