top of page

Školské DROP-OFF zóny

Updated: May 26, 2022

Alebo inak povedané, riešenie pre bezpečné vykladanie detí z áut pri školách.


Riešením pre ranné šialenstvo na ulici pred školou, ktoré každý z nás pozná, môžu byť aj školské drop-off zóny. Našim cieľom je vybudovať moderné, bezpečné samostatné vjazdy do priestoru školy, ktoré nebudú obmedzovať dopravnú situáciu na hlavnej ceste. Deti môžu vystúpiť a nastúpiť z auta rodičov v bezpečnom priestore na to vyhradenom.


1. základná škola na Moussonovej ulici

2. základná škola na Švermovej ulici


Bohužial smerácke vedenie mesta má úplne iné priority ako bezpečnosť obyvateľov Michaloviec. Zopár fotografií z riešenia p. Dankaninovej, projektantky mestského úradu. Stavbu zhotovila dodávateľská firma pre Euroviu bez výberového konania. Takto si predstavuje odborné riešenie v roku 2018. Je smutné, ako ďaleko dokáže zájsť arogancia vedenia mesta, len kvôli voľbám a naháňaniu hlasov.


Mesto nechalo nakresliť parkovacie čiary rovno pred pozemkami rodinných domov, ktorým výrazne ohrozili ich majetok ale aj ich bezpečnosť pri vychádzaní z vlastného dvora. Samozrejme čiary sú namaľované starou technológiou acetónovej farby, ktorá v tomto prípade našťastie nevydrží ani jednu sezónu. Nastriekaná bola do prachu a špiny, rýchlo bez stavebného dohľadu, ktorý sa na stavbe nenachádzal a bez akéhokoľvek očistenia vozovky. Je potrebné presadzovať trvalé značenia s plastifikátorom a reliéfnou zvukovou vrstvou.

Značenie rovno do rozpadnutého asfaltu a štrku.

Po konzultácií s miestnymi obyvateľmi. Milan Kaplan, Lenka Juročková, Miloš Svrček a ja.

Všimnite si priestor medzi autami, je presne 2,8 až 3,5 metra.


Nezmysly, ktoré nám mesto svojou neodbornosťou servíruje, len preto lebo hrá predvolebnú hru pre získavanie voličov. Bez akejkoľvek konzultácie s obyvateľstvom, alebo s ohľadom na bezpečnosť, alebo prínos pre okolité prostredie a samotnú školu. Výsledkom sú nielen nespokojní obyvatelia, ale aj nespokojní rodičia detí.


Druhou perličkou je prechod pre chodcov, ktorý ústi do priestoru vjazdu rodinného domu. Pri rozhovore s pobúreným majiteľom sme zistili, že pri každom výjazde musí porušiť dopravnú vyhlášku, keďže musí vôjsť zakaždým na prechod. Ďalšou perličkou je, že sa nenachádza pri škole, štandardne na križovatke, ako v našom projekte, ale nižšie ulicou nepochopiteľne pri zastávke autobusu.

Prechod rovno do dvora.

Majiteľ rodinného domu dostal arogantnú odpoveď, že to nie je jeho vec, nech sa nestará.

Bez porušenia vyhlášky nevyjde z dvora.

Aktívne svetelné ozvačenie, premrhané peniaze za sĺpom.

Prechod pre chodcov je dokonalo označený za elektrickým stožiarom. Tento prvý inteligentný prechod so senzorom pohybu a svetelnými výstražnými svetlami bol vybudovaný bez akéhokoľvek verejného obstarávania, bez porovnania technológií na trhu, pravdepodobne určením zákazky znova pre Euroviu.

Dve prekrývajúce sa dopravné značky za sebou.


Aj pre tieto dôvody sa uchádzam o miesto poslanca v mestskom zastupiteľstve. Prinášam nové názory, pohľady a myšlienky, ktoré mnohokrát sú prehliadané či už úmyselne, alebo nevedomky.


Verím, že spoločne dokážeme urobiť z nášho mesta to najlepšie miesto pre život.


Na záver inšpiratívne video s vysokokapacitnou DROP-OFF zónou v Severnej Karolíne.


562 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page