top of page

Zemplínska Šírava zradené slovenské more

Dnes som s poslankyňou NRSR p. Annou Zemannovou navštívil hrádzu na Zemplínskej Šírave. Anna je tím-líder v SAS pre životné prostredie a členkou výboru NRSR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.


Prešli sme si spoločne na mieste témy, ktoré Šíravu najviac trápia. PCB látky v usadeninách, zamorený prívodný kanál, stojatá voda bez pohybu, letné sinice, zákaz lovu rýb, systematické problémy pri rozširovaní turistického ruchu, opustená južná strana Šíravy bez projektov do budúcna. Zhodli sme sa myšlienke, že Šírava ma viacero "gazdov" bez vzájomnej koordinácie či dohody. To jednoznačne bráni prostrediu a rozvíjaniu turizmu. Budeme naďalej túto myšlienku rozvíjať v NRSR.


Šírava je naša pýcha, žije v nás od malička. Ja osobne som na nej prežil celé detstvo a aj terajší život je nonstop spájaný s vodnou plochou. Je to moja srdcovka.

Dnes bolo nádherné počasie, ale okrem čajok a volaviek sme nestretli nikoho. Tento priestor je ako stvorený pre prechádzky, športovanie a turistiku. No tá v tejto Zálužickej časti prakticky neexistuje.

Priechod je uzatvorený, veľmi nešťastné riešenie. Projekt rekonštrukcie nerieši turizmus alebo úpravu prostredia vhodného ako oddychovú zónu. Samé zákazy a obmedzenia, dnes sme tu nestretli ani živú dušu, pritom počasie bolo nádherné. Bariéry do našej doby a obzvlášť do tohto miesta rozhodne nepatria.

Zatvorený prechod znamená len jedno, ak by ste chceli prejsť na druhú stranu, tak jedine 11 kilometrová obchádzka ak zohľadníme, že sa chceme premiestniť autom. Som si istý, že bezpečnosť by sa dala určite vyriešiť.

Informatívne tabule, ale informačná tabula na zákaz lovu pre konzumáciu chýba, alebo pred priehradou je zakázané a za priehradou tá istá ryba je už povolená?

Hrádza 3 roky po rekonštrukcii (2015) nevyzerá dobre, sám prevádzkovateľ nás informoval o zanedbaní technologických postupov a ich nesprávnom určení v projekte. Omietnutý betón opadáva a jeho ochrana je neúčinná.

Pamätný kameň rekonštrukcie, ktorú zhotovila firma KOSPER a.s. v roku 2015 v cene 921.000 EUR. Bohužiaľ rekonštrukcia nerieši turizmus a zveľadenie okolitého prostredia. A ten si to isto zaslúži. Šírava je v srdciach všetkých Michalovčanov a ľudí z okolitých obcí.

Technické údaje o vodnom diele. Šéf prevádzky si neželal byť zverejnený.

Zemplínska Šírava musí dostať jedného gazdu, takého, ktorý uprednostní turizmus a skvalitní životné prostredie, bez zásahu do bezpečností a vodohospodárstva.

109 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page